KIK VAGYUNK? AKTUALITÁSOK SZOLGÁLTATÁSAINK KARRIERTANÁCSADÁS GRAFOLÓGIA ÁLLÁSAJÁNLATOK MÉDIA KAPCSOLAT
magyar | english
HR TANÁCSADÁS, HR OUTSOURCING, CSR TANÁCSADÁS
MUNKAERŐ KÉPZÉS, FEJLESZTÉS, COACHING

GRAFOLÓGUS PARTNERÜNK BEMUTATÁSA

Lassan 10 éve együttműködő partnerünk, Kerecsényi V. Éva grafológus, aki nagy gyakorlattal rendelkezik a személyiségtípusok pályaorientációs, vagy éppen karrier tervezés szempontjából történő elemzésben. Egy rendhagyó interjú keretében megkérdeztük szakmai múltjáról, képzettségéről, tapasztalatairól.

Éva, mi vezetett arra, hogy grafológiával kezdj el foglalkozni?

Az emberek viselkedésére, egymáshoz és önmagukhoz való viszonyára, annak megértésére, mindig is fogékony és kíváncsi voltam. Kerestem a lehetőséget és a 90-is évek elején, - a kezdetek kezdetén – a „véletlen” Z. Gánti Péter grafológiai iskolájába vezetett. Itt találtam meg azt a két hiteles, nagy tudású, a grafológiához igazán értő Mestert, Z. Gánti Pétert és Balasi Esztert, akiktől tanulhattam, akik mind a mai napig az ország első számú grafológusai.

Mesélj, a tanulmányaidról kérlek egy kicsit bővebben!

Kétéves - mintegy 240 órás - alapozás után már-már megcsillant a lehetősége annak, hogy grafológus lehetek!
Akkoriban, közvetlenül a rendszerváltást követően, ez az oktatás lelkes önjelöltekből állt, szinte szakkörként működött, nem volt intézményesített formája Magyarországon. Bizonyítanunk kellett a szakma létjogosultságát, szigorú elvárásoknak, komoly, elmélyült tudást igénylő vizsgakövetelményeknek kellett megfelelnünk.
A kétéves intenzív tanulás után különböző - 60 órás - továbbképzéseken vettem részt, például - már a címében is izgalmas - a személyiségzavarok felismerése, vizsgálata a kézírásban, vagy a rendkívül hasznos illeszkedési vizsgálatok, értékrendek megjelenése, a személyiség fejlődése, stb. feltárása. Az íráselemzést egy életen át lehet és kell tanulni, soha nem mondhatja el az ember, hogy számára egyetlen írás sem jelent meglepetést.

Hogy dolgozol, milyen módszerekkel?

Az elemzés alapja, kiinduló pontja a teljes személyiség feltérképezése, ezt követheti például a párkapcsolattal (illeszkedéssel), magánélettel vagy pályaválasztási- és karrier-tanácsadással, vezetők, munkatársak kiválasztásával kapcsolatos részletes elemzés elkészítése. Etikai kötöttségek maximális betartása mellett.

Milyen pszichológiai mélységek tartoznak a hatáskörödbe?

Amennyiben komoly személyiségzavarokat észlelek az írásképben, amelyek nem tartoznak az általam felvállalható, kezelhető területekhez, abban az esetben finom, diszkrét módon irányítom a vizsgált személyt a neki megfelelő szakemberhez. Ez azonban szerencsére rendkívül ritkán fordul el.

Hogyan hozod az elemzés eredményét az egyének tudtára?

Az elemzés eredményét minden esetben írásban adom át a vizsgált személynek, amennyiben beleegyezését adja, kizárólag abban az esetben továbbíthatom munkaadójának, vagy más céges megbízónak. Az esetek többségében személyesen beszéljük át az általam vizsgált területeket, ahol az elemzést kérő kérdéseit, észrevételeit van lehetőségünk alaposan körbejárni.

Milyen kérdésekkel fordulnak Hozzád leggyakrabban?

Önismereti, párkapcsolat-magánéleti és karrierrel, munkavállalással, illetve pályaorientációval kapcsolatos kérdésekben kérik leggyakrabban a segítségemet.

Mit kell tennie annak, aki személyiségvizsgálatot kér Tőled?

Legalább egy A/4-es oldal sorvezető nélküli folyóírással való kitöltésére van szükség, lehetőleg szabadon választott, spontán gondolatokat tükröző (nem másolt) témában. A kézirat hátoldalán fel kell tüntetni a vizsgált személy nemét, életkorát, jobb/bal kezességét (átszoktatást is!) és az irományt a hátoldalán el kell látni 3-4 aláírással, ami nem szignó! Amennyiben az érdeklődő karrier tanácsadást is szeretne, szükségünk van egy aktuális önéletrajzra is!

Köszönöm szépen a beszélgetést!

Bővebb információ, kapcsolatfelvétel