KIK VAGYUNK? AKTUALITÁSOK SZOLGÁLTATÁSAINK KARRIERTANÁCSADÁS GRAFOLÓGIA ÁLLÁSAJÁNLATOK MÉDIA KAPCSOLAT
magyar | english
GRAFOLÓGIA, KARRIER COACHING, ÁLLÁSKERESŐ TRÉNING
ANYASÁG ÉS KARRIER, KÉRDEZZ-FELELEK

KÉRDEZZ-FELELEK

új kérdés
név
kérdés

micuru

Mit csinál és mi a munkaköri leírásban szereplő tevékenysége egy HR asszisztens?

Kedves Micuru,

A munkaköri leírás munkaadónként (cég tevékenység, méret, kultúra függvényében) különbözőképpen rendelkezik a HR asszisztens munkaköri felelősségéről. Általánosságban az alábbi feladatok ellátásában számítanak a HR asszisztensre:
-Személyi asszisztensi feladatok ellátása a HR vezető mellett,
-Általános szervezési feladatok (meetingek, kapcsolattartás partnerekkel),
-Irodai adminisztrációs feladatok (levelezés, prezentációk készítése),
-Vendégek és ügyfelek fogadása,
-HR csapat munkájának segítése,
-Napi, operatív HR tevékenységek ellátása,
-Jelentések, statisztikák készítése.

Üdvözlettel:
Németh Judit

Sándor

Tisztelt Tanácsadó!

Pályakezdő magasépítő technikus vagyok gyakorlat nélkül. Szakmámon belül nem igazán látok esélyt az elhelyezkedésre Hazánkban, ezért külföldi munkavállaláson gondolkodom. Középfokú "C" típusú Német nyelvvizsgával rendelkezem.
Kérdésem: Van-e így esélyem külföldi munkavállalásra, el tudnék-e helyezkedni?
Köszönettel:
Sándor

Kedves Sándor,

Azt gondolom, az Ön külföldön is piacképes diplomájával nem nyelvvizsga, hanem nyelvtudás kérdése az idegen nyelvterületen való boldogulás. Ne aggódjon, az idegen nyelv munkában való mindennapi használata rövid idő alatt biztos tudást fog Önnek adni!

Minden jót kívánok!

Üdvözlettel:
Németh Judit

P. András

Tisztelt Tanácsadó!

Véletlenül akadtam a honlapjukra és beleolvastam néhány kérdésbe. Jó volt látnom a segítőkészséget, és jó szándékot a válaszokban. További jó munkát, és elégedett ügyfeleket kívánok!

P. András

Kedves András,

Köszönjük szépen!

Üdvötlettel:
Németh Judit

v.csilla

Tisztelt tanácsadónő!
főiskolai tanári rajz-vizuális kommunikáció szakon milyen álláslehetőségeim vannak a tanári pályán kívül?

Kedves Csilla,

Az attól függ, hogy mit szeretne. Mindig ez a legfontosabb kérdés, csak utána érdemes beszélni a lehetőségekről! Forduljon hozzánk bizalommal!

Üdvözlettel:
Németh Judit

t. jános

tisztelt tanácsadó !
Ön szerint jogi diplomával és 3 nyelv magas szintű ismeretével el lehet helyezkedni versenyszférában,nem kizárólag jogi területen?

Kedves János,

Igen. Például a nyelvismeretét kamatoztatva, akár külföldön is. Sajnos, a hazai túlképzettség következtében manapság sok jogász dolgozik teljesen más területen.

Sikeres munkavállalást kívánok!

Üdvözlettel:
Németh Judit

B. Anita

Tisztelt Tanácsadónő!

Diplomás divattervező vagyok Erdélyből. Találtam olyan külföldi képzőművészeti pályázatot amelyhez egy Cv-t kell beküldeni melyben részletezem az eddigi munkásságom. Kérdésem az lenne hogy milyen formátumban készítsem el a CV-t? Europass-os formátumban vagy pedig egy szabad, írott formában?

Köszönöm előre is válaszát!

Kedves Anita,

Javaslom, mindkettő formátumban!

Sok sikert kívánok!

M. Letti

Német nyelvtanári diplomám van. Dolgoztam már külkereskedelemben, idegenforgalomban, HR osztályon, tanulmányi osztályon, mindig mint ügyintéző.
Volt egy időszak amikor német,angol nyelvtudással, jó számítógépes ismeretettel , több éves munkatapasztalattal hónapokis nem volt munkám, teljesen kiborultam. Ezt elkerülendő mit tanácsol, szerezzek egy második diplomát vagy a már meglévő készségeimet használjam és akkor nem kerülök még egyszer ilyen helyzetbe. A helyhez kötött irodai munkát borzalmasan unom, de ez fizet jól. Kérem adjon tanácsot mit tegyek!

Kedves Letti,

Elöször is döntsön! Mi fontos Önnek? Mit szeretne valójában csinálni? Semmiképpen nem az újabb diploma szerzése a kiút, inkább próbálja megismerni saját igényeit, vágyait! Mi volt a legérdékesebb munkája? Miben szeretne fejlődni? Ha van kedve, jöjjön el hozzánk karrier tanácsadásra!

Kitartó ötletelést kívánok!

Rita

Tisztelt Tanácsadó!

Én MA-s pszichológus végzettséggel rendelkezem (szociál és szervezetpszichológia szakirányon). Azt szeretném megkérdezni, hogy amennyiben a versenyszférában szeretnék elhelyezkedni, mint tréner, vagy tanácsadó, milyen továbbképzést javasolna nekem? Jelenleg munkavállalási tanácsadóként dolgozom, és úgy érzem, hogy nagyon hasznos lenne a jelenlegi munkámban is, ha korszerű ismereteket szerezhetnék. Előre is köszönöm válaszát!

Kedves Rita,

Tapasztalatom szerint az Ön képzettségi szintje elegendő ahhoz, hogy a versenyszférában trénerkedjen a mielőbbi ilyen irányú gyakorlat szerzés volna inkább fontos. Amennyiben valamilyen speciális területen kíván képzéseket csinálni, akkor lenne szükség további képzésre.

Minden jót kívánok!

Németh Judit

T. Mónika

Tisztelt Tanácsadónő!

Idén végeztem a BGF HR menedzser szakán jeles diplomával, szakdolgozatomban az MBTI teszt felhasználási lehetőségével foglalkoztam a csapatépítésben. Leginkább a toborzás-kiválasztás érdekel, de jó szervező készséggel rendelkezem, munkámban maximalista vagyok, értek a számítógépekhez (nem csak felhasználói szinten), angol középfokú nyelvvizsgám van, a főiskola évei alatt a HÖK-ben tevékenykedtem, ösztöndíjas voltam mindvégig, mégsem találok munkát már lassan 5 hónapja.
Eddig Budapesten kerestem, főleg vezető képző programokba és HR asszisztens munkakörökre jelentkeztem, több interjún is voltam, de második körben mindig mást választottak. Most, hogy a diákigazolványom lejár, kénytelen vagyok Miskolc és Tiszaújváros vonzáskörzetében munkát találni, de erre szinte egyáltalán nincs HR-es hirdetés.

Tudna nekem segíteni, tippet adni, hogy mégis milyen területen lenne célszerű elindulnom, ami nem feltétlen HR-es, de tudok olyan tapasztalatokat szerezni, amiket a későbbek folyamán a toborzásban, kiválasztásban tudnék hasznosítani? Mégis merre lenne célszerű elindulnom?

Előre is köszönöm a válaszát!

T. Mónika

Kedves Mónika,

Amennyiben, a toborzás-kiválasztás érdekli leginkább, és főként vezetőképző programokba jelentkezett, azt gondolom, nem merített ki minden lehetőséget. Mindenképpen HR területen keressen, akár célzottan is adhatna be az Önnek szimpatikus cégekhez pályázatot! Döntse el mi a legfontosabb Önnek és aszerint könnyebb lesz elindulnia. Mert, ha ez a toborzás területe, akkor helyezkedjen el egy fejvadász cégnél, vagy hagyja a vezetőképző programokat és keressen HR asszisztensi feladatokat! Ha pedig mindenképpen Budapesten szeretne maradni, akkor szélesítse az érdeklődésének megfelelő HR területeket! De semmiképpen ne keseredjen el, pályakezdőként 5 hónap keresgélés teljesen szokványos!

Sok sikert kívánok!
Németh Judit

Szabó Szilveszter

hányéves kortol lehet dolgozni az usa ban

Kedves Szilveszter,

Sajnos nem tudom, kérem keresse az Amerikai Nagykövetséget az aktuális munkavállalási szabályokról ők tudnak korrekt felvilágosítást adni!

Minden jót kívánok!
Németh Judit.

Edit

Tisztelt Tanácsadó!

37 éves vagyok, tanárként dolgozom egy vidéki középiskolában. Váltani szeretnék, érdekel a HR-es munka, úgy érzem, minden adottságom megvan hozzá. Sajnos, megfelelő végzettségem nincs. Hiába pályázok ilyen jellegű asszisztensi munkákat, nem hívnak be. Más területeken is próbálkoztam már, nem sok sikerrel. Több munkerőközvetítő cég honlapjára feljelentkeztem, nyelvtudással is rendelkezem, mégsem kellek senkinek. Gyakran úgy érzem, hogy az, hogy eddig pedagógusként dolgoztam, nagy negatívum. Pedig nagyon jó emberismeretre tettem szert az elmúlt évek alatt, ami szerintem a HR-eseknél nagy előny. Váltanom pedig kell, mert egyre kevesebb a gyerek, és pár éven belül a munkanélküliség vár rám. Ön mit tanácsol, mit tegyek?

Kedves Edit,
Ne adja fel! Ugyan minél több évet dolgozott tanárként, annál nehezebben nyit Ön felé a versnyszféra, de hiszek abban, hogy a kitartó kapcsolatépítés és pályázás meghozza majd gyümölcsét. Vidéken nehezebb ilyen irányban váltani, mint Budapesten, talán lakhely váltást is érdemes lenne fontolóra vennie. Biztosra veszem, hogy nehéz, de nem lehetetlen az Ön által áhított váltás. Sok sikert kívánok!

Robert

42 éves, fiatalos üzemgazda vagyok, marketing szakirányon diplomáztam. Fiatal éveimet Németországban töltöttem, főiskolámat is jórészt ott végeztem, németül anyanyelvi szinten beszélek, angolból tárgyalóképes vagyok
Távlati célom mindig is az volt, hogy ügyvezetőként dolgozzam
Ugyan nem vagyok túlságosan a számok embere pályám kezdetén úgy döntöttem, hogy először pénzügyi területen fogok dolgozni, mert úgy gondoltam, hogy a későbbiek során mint ügyvezető ezeknek az ismereteknek és tapasztalatoknak nagy hasznát vehetem. 1992 ben adótanácsadói diplomát is kaptam.
Az elmúlt 10 évben lehetőségem volt arra, hogy magyarországi nemzetközi vállalatoknál gazdasági vezetői pozíciókat tölthessek be. Többek között egy dán szolgáltató vállalatnál 4, legutóbb egy angol termelő cégnél 2,5 évig tevékenykedtem. Igy többfajta munkakultúrával és szokásokkal is megismerkedhettem.
Kommunikációs készségem, kapcsolatrendszerem jó, egy nemzetközi gazdasági klubban is évek óta vezető tisztséget töltök be.
Már jó ideje próbálkozom azzal, hogy ügyvezetői pozícióba váltsak, sajnos sikertelenül. Azt tapasztaltam, hogy az álláshírdetésekben ilyen pozícióba elsősorban értékesítési ill. műszaki végzettséggel ill. gyakorlattal rendelkező szakembereket vesznek fel.
Úgy érzem, hogy örökre beskatulyázódtam a pénzügyi területre, ez viszont igazán már nem érdekel, úgy érzem, hogy belefásultam.
Több tanácsadó cégnek is jeleztem már váltási szándékomat. Annak ellenére, hogy jó a kapcsolatom velük és a pályázati anyagaimat is jónak tartják még egy ajánlatot sem kaptam.
Ön szerint mit tehetnék még a váltás érdekében?

Kedves Robert,

Megértem és ismerem azt a helyzetet, amiről ír. A legfontosabb, amit tehet, hogy kitartóan keresi a megfelelő ajánlatot, kapcsolatokat épít, dolgozik önmaga "eladásán". Ha úgy érzi, mindent megpróbált már és mégsincs eredmény, javaslom, érdemes volna kompromisszumként pénzügyi területen körülnézni, olyan állást keresni, ahol van lehetőség az ügyvezetésbe is belefolyni. Másik javaslatom pedig az, hogy célirányosan keressen fel pénzügyi tanácsadó, szolgáltató cégeket és ajánlja magát, mint potencális ügyvezető. Ez a proaktív módszer nagyon hatékony tud lenni.

Sok sikert kívánok!

Üdvözlettel:
Németh Judit

P.Zs.

Tisztelt Tanácsadónő!

Egy év múlva fogok végezni a Budapest Műszaki Főiskolán gazdasági informatikusként, sajnos nyelvérzékem nincs és már szorgalmam is alábbhagy néha, így német és angolból is csak alapfok táján járok (papírom ezekről sincs). Már eddig is sok helyen dolgoztam, de nem igazán a szakterületem volt az. Igazából kreatív vagyok és munkában nagyon szorgalmas, csak félek egy picit az új kihívásoktól, azért is mert eddig monoton betanulható munkákat végeztem. Úgy érzem, mintha nagy felelősség láttán megfutamodnék. Így milyen állásokat tudna ajánlani nekem? és ha összeszedem a bátorságom és bármi közül választhatok, a félelmemet háttérbe szorítva, milyen lehetőségei vannak egy gazdasági informatikusnak?
Előre is köszönöm válaszát!

Kedves P.Zs.!

Gazdasági informatikusként Ön nagyon keresett, és ha még kreatív és szorgalmas is, akkor igazán értékes munkaerő lehet! Nincs mitől félnie, gondolja végig, mely feladatok állnak önhöz a legközelebb és pályázzon meg minél több olyan állást, amely egyezik szakmai elképzeléseivel. Higgye el, a tapasztalat meghozza majd az önbizalmát!

Minden jót kívánok!

Üdvözlettel:
Németh Judit

Oravecz_m@dunatv.hu

57 évesen olyan szakterületekben vagyok jártas /fényképész, szerkesztő riporter / amit a munkáltató nem tud hová tenni. Természetesen ez arra vonatkozik amikor nem ezeken a területeken keresnek munkavállalót. Kérdés ilyenkor, hogyan írjak önéletrajzott? Mit és hogyan tüntessek fel ahhoz, hogy ne riasszam el a munkáltatot ha mondjuk egy kézbesítői állásra jelentkezem. Mivel tudatában vagyok annak, hogy a szakmáimban nem tudok munkát találni ezért más területeken kell kersgéljek

Kedves Kérdező!

Ez igen jó, jellemző kérdés, és azt kell mondanom, hogy csak őszintén! Az önéletrajzban az a lényeg, hogy azok a tapasztalatai, végzettsége, adottságai legyenek kidomborítva, amelyek fontosak az adott állás betöltéséhez. Elhallgatni nem kell, nem szabad semmit, sőt... Sajnos,tényleg vannak előítéletes kiválasztási szakemberek, de Ön koncentráljon arra, hogy meggyőzően kommunikáljon alkalmasságáról!

Legyen sikeres!

Üdvözlettel:
Németh Judit

Ági

40 éves vagyok, egy felsőfokú óvónői,és egy szintén felsőfokú közművelődési szakember - kézműves játszóház-vezetői végzettséggel, és egy (10 éves) képesített könyvelő-pénzügyi ügyintéző érettségivel. 8 éve nem dolgozom óvónőként (akkor született a kisebbik gyerekem, a határozott idejű szerződésem lejárt). 4 éve kézműves foglalkozásokat vezetek vállalkozóként, de nem nagyon megy. Szeretnék elhelyezkedni - nem feltétlenül a szakmámban. Nyelvet nem beszélek, bár most tanulok angolul, kb. 1 évre mondják az alapfokot. A neten kerestem eddig állásajánlatokat anyagbeszerzés - bank - részmunkaidős - adminisztráció témakörökben. A kérdésem: mennyire reális, hogy találjak munkát belátható időn belül, és hol tudok arról érdeklődni, hogy egyes munkakörben mennyi az ésszerűen kérhető (és kapható) fizetés?
Köszönöm!

Kedves Ági,

Az Ön végzettségével és felkészültségével, teljesen reális, hogy találjon megfelelő állást, de nekem az a megérzésem, hogy nem a versenyszférában kellene keresgélnie. Azt hiszem, Ön igazából egy oktatási, nevelési intézményben találná igazán meg a helyét, ehhez viszont nagyon intenzíven körbe kellene járnia a lehetőségeket, esetleg ismerősök segítségével. A reális bérekről az interneten található bérkalkulátorok segítségével tájékozódhat!

Minden jót kívánok!

Üdvözlettel:
Németh Judit

Judit

Kedves Edit!
Lehet, hogy rossz helyen járok itt pedagógus végzettséggel, közigazgatási és szervezési gyakorlattal, több évtizedes munkatapasztalattal?
Köszönöm ha segít, merre induljak töovább.

Kedves Edit,

Nem jár rossz helyen, de a továbbindulásban ilyen formán nem tudok segíteni. Kérem keressen meg minket személyesen, egy esetleges részletes karrier tanácsadás miatt!

Üdvözlettel:
Németh Judit

Dani

Tiszelt tanácsadó! Most érettségiztem viszont nem vettek fel semilyen felsőoktatási intézetbe mit tudok ilyenkor tenni? Számítógépes ismereteim magasak (hardver). Angolul elég jól beszélek de nyelvvizsgám sajnos nincs belőle. Munkán gondolkozom de nem találok semilyet. Tudna valamilyen tanácsot adni? Előre is köszönöm.

Kedves Dani,

Először is azt kellene eldönteni mit szeretnél; tanulni vagy dolgozni. Ma már nagyon sok féle OKJ-s szakmai képesítést nyújtó iskola van, mely segítségével könnyen lehet munkát vállalni. Nem tudom mik a céljaid. Amennyiben segítséged van karrier tervezésben szívesen segítünk.

Üdvözlettel:

Man In Time Consulting

Kaya Elif

Mit jelent angolul,hogy szöke haju nő?

Kedves Kaya Elif,

A szőke hajú nő nem jelent semmit angolul, hiszen ezek magyar szavak. De talán félreértem a kérdését.

Man In Time Consulting

Walaki

Kedves Tanácsadó!
Én pályakezdő környezetmérnök vagyok, 1 éve végeztem, de még nincs állásom. Én ezt nagyon szégyellem, ezért gyorsan szeretnék elhelyezkedni. Lenne néhány kérdésem az elhelyezkedéssel kapcsolatban.
1. Miért nem keresnek az országban pályakezdő környezetmérnököt?
2. Lehet-e állást találni jogosítvány nélkül?
3. Hátrány-e, hogy sajnos még mindig a szüleimnél lakom?
4. Lehet, hogy rossz szakot választottam?

Kedves "Walaki"!

Először is engedd meg, hogy azzal kezdjem, hogy nincs mit szégyellned. Az, hogy jelenleg nincs munkád egy átmeneti állapot. Ezt az időt nagyon is hasznossan fel lehet használni karriered építése érdekében. Válaszolva kérdéseidre; 1. Miért nem keresnek környezetmérnököt? - Nos, tényleg nem keresnek? Honnan tudod? Talán lehet Neked kéne keresni azokat akiknek szüksége lehet Rád. Ehhez nagyon fontos, hogy tisztában legyél azzal mivel is szeretnéd tölteni napjaidat és leginkább milyen ágazatban szeretnél tapasztalatot szerezni. Utána mehet a piackutatás. Az, hogy rossz szakot választottál-e azt ne a z éppen aktuális állásajánlatok léte vagy nem léte döntse el! Ezt a pályát választottad, tehát biztos vagyok benne, hogy vannak céljaid. Jogosítvány ma számos munkakör betöltéséhez kell. Ez leginkább a kereskedelemben elterjedt. Azonban nem gondolnám, hogy ez akadályt jelenthet a Te szakmádban. Mitől gondolod, hogy hátrány az, hogy a szüleiddel laksz? Ez leginkább a Te személyes döntésed, nem a munkáltatóra tartozik.
Remélem tudtam segíteni Neked. Ajánlom figyelmedbe karrier tanácsadás szolgáltatásunkat, melynek keretén belül személyes profilt állítunk fel, annak érdekében, hogy megtaláld a számodra megfelelő irányt a pályádon. Ezt pszichológia tesztekkel, íráselemzéssel és személyes interjúkkal végezzük.
Amennyiben érdekel, keress minket bátran.

Üdvözlettel:

A Man In Time csapata

Annamária

Nagyon érdekel a tréneri munka, de ezidáig még nem rendelkezem ilyen területen szerzett munkatapasztalattal. Szeretnék résztvenni egy olyan trénerképzőn, amely nemcsak hangzatos végzettséget, ill. jövőbeni munkát ígér, hanem ténylegesen elismert tréneri körökben is?

Kedves Annamária,

Azt kell mondjam, hogy a "trénerképző" mint kiindulás jó terv. Azonban mint tréner tudom Neked mondani, hogy tréneri körökben, a piacon nem a végzettséged vagy papírod alapján fognak elismerni, hanem a tapasztalatod, a személyes stílusod miatt. Ez nem más mint személyes felkészülés, gyakorolás de leginkább idő és kitartás kérdése. Jelenleg is van két ügyfelem, akiknek személyes coachinggal segítek a trénerré válásban. Amennyiben érdekel e lehetőség keress minket bátran.

Üdvözlettel:
A Man In Time csapata

Kedves Tanácsadó
Én egy 26 éves titkárnő vagyok és szeretnék kimenni Amerikába szintén titkárnőnek.
Nézegettem már ezt -azt de kérdésem, hogy van-e úgy esélyem,ha nem itthonról keresek állást interneten és esetleg eefogadnak, vagy mi a legjobb megoldás erre?

köszönöm előre is válaszát

Tapasztalatom szerint titkárnői munkakörben mindenképpen személyes meghallgatás szükséges. Amerikában is. Természetesen a vízumkötelezettség miatt ez így elég nehéz, hiszen így először ki kellene menned állást keresned és csak utána tudnál vízumot intézni. Ez a munkáltatónak is extra várakozás. Két dolgot javasolnék: az egyik, hogy érdemes lenne elgondokoznod azon, hogy mivel is tudsz Te többen nyújtani mint egy helyi munkaerő..miért Téged válasszanak? A másik pedig: véleményem szerint érdemes lenne magyar cégeket vagy legalábbis magyar tulajdonban lévő társaságokat keresni. New Jersey-ben nagyon sok magyar van. Talán érdemes lenne kapcsolatépítéssel kezdened.
Amennyiben további kérdésed van keress minket bátran.

Üdvözlettel:

A Man In Time csapata

Anita

Tisztelt Tanácsadó!
Milyen lehetőségeim vannak Szociólogusi végzettséggel rendelkezem, ezen belül terület fejlesztésre, pályázat írásra szakosodtam.
Hol tudnék elhelyezkedni ?
Pályakezdő vagyok.
Köszön a válaszát.

Kedves Anita,

Úgy gondolom a pályázat írás területe elég tág ahhoz, hogy konkrét tanácsot tudjak Neked adni. Az elsődleges kérdés az, hogy milyen ágazatban szeretnél elhelyezkedni. Kiknek szeretnél pályázatot írni? Van még valami amit a pályázat íráson kívül tudsz ajánlani egy munkáltatónak? Ajánlom figyelmedbe karrier tanácsadás szolgáltatásunkat, melynek keretén belül személyre szabott profilt készítünk Neked. Ez tartalmaz grafológiai elemzést, pszichológia tesztet és egy személyes beszélgetést. Amennyiben további kérdésed van keress minket bátran.

Üdvözlettel:
A Man In Time csapata

Andrea

Kedves Tanácsadó! Nyáron megkaptam második diplomámat is (Hollandiában szereztem ösztöndíj keretén belül, az első Külker Főiskolai). Beszélek angolul és franciául. Most állást keresek. Eddig is dolgoztam a főiskola mellett és után egy pénzügy tanácsadó cégnél (kb. másfél évig), ahol nagyon sok tapasztalatot szereztem a tárgyalástechnika, kapcsolatfelvétel területén (egyébként hálózatépítésben működik a cég). A kérdésem az, hogy ezt érdemes-e megemlíteni a CV-ben? Sok ember irtózik attól, ha meghallja MLM, pedig nagyon sokat lehet tanulni az ilyen cégeknél is. A másik az, hogy Ön szerint először asszisztensi munkát pályázzak meg, vagy akár menedzserit is? Hosszú távon menedzser szeretnék lenni. Nem skatulyáznak be asszisztensnek?

Kedves Andrea!

Véleményem szerint, angol és francia nyelvtudással elhelyezkedni nem lesz nehéz, ez a párosítás ugyanis nagyon keresett, ám gyakorlat nélkül inkább asszisztensi szinten. Az önéletrajzában feltétlenül említse meg, hogy milyen jellegű tapasztalatokat szerzett,még ha nem is hívja MLM-nek.

Sok sikert Önnek!

renata.kovacs@freemail.hu

Az utóbbi 5 évben több munkahelyem volt,de csak határozott idejű, ill.megbízási szerződéses munkákat kaptam.Az álláskereséseim során erre mindenütt rákérdeztek,hogy vajon miért...?Én viszont örültem,hogy ezek a lehetőségek is voltak,mert felkopott volna az állam nélkülük.Hogyan tálaljam ezt az önéletrajzomban,hogy ne akadjanak fent rajta?

Kedves Renáta!

Mindenekelőtt már az önéletrajzban írja le, hogy ezek határozott idejű megbízások voltak, az interjún pedig nyugodtan mondja el, hogy célja hosszabb ideig dolgozni valahol, és reméli a következő munkahelyén lehetőséget is fog erre kapni!

Tisztelt Tanácsadó hölgy!
Most végzek a Pénzügyi Számviteli Főiskolán és szeretnék a tanulmányaimat esetleg az USA-ban folytatni. Milyen egyetemet tudna ajánlani amely szerényebb anyagi körülmények között élők is megengendhetnének maguknak.

Kedves Kérdező!

Azt tudom tanácsolni, hogy USA-beli továbbtanálásával kapcsolatban az ineterneten böngésszen, illetve a American Embassy-nál érdeklődjön, hogy minél frissebb információhoz jusson!

anna

Tisztelt Tanácsadó!
Én jövőre érettségizem, választott tantárgyam a rajz lesz. Szeretném megkérdezni, hogy tud-e felsorolni olyan főiskolát, egyetemet,(pl.: Iparművészerti egyetem) ahol diplomát kapok?
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Anna!

Iparművészeti Főiskola, Műszaki Egyetem, Képzőművészeti Főiskola és minden olyan főiskola/egyetem, ahol építészeket képeznek.

Sok sikert Önnek!

K.Z.

Tisztelt Tanácsadó!
A párom nevében írom ezt a levelet.
Párom 28 éves, egyetemi közgazdász diplomája van. Jó nevű cégeknél dolgozott eddig (jelenleg is egy nagyon jó nevű multinál). Sajnos, akárhány helyre küldte be eddig az önéletrajzát, az esetek 90 %-ában még csak be sem hívták őt az interjúra. Pedig nagyon jó kiállású fiatalember, két középfokú nyelvvizsgával is rendelkezik, határozott személyiség. Mégis, egyszerűen nincs lehetősége, mert szinte sehová sem hívják be. Az önéletrajzát szakember segítségével szerkesztette, tehát még csak ez sem lehet a gond. Kérem, ha esetleg van valami ötlete, hogy mi lehet a baj, kérem segítsen, legalább így levélben...
Tisztelettel és köszönettel!
K.Z.

Kedves K.Z.!

Sajnos anélül, hogy látnám párja önéletrajzát nehezen tudok válaszolni kérdésére. Küldjék el nekem a CV-t, hátha tudok egy-két tanácsot adni!
Kitartás!

pse@freemail.hu

Tisztelt Tanácsadónő!
Gyermekem 2005-ben érettségizik. Egyetemi angol szakra készül. Mit lenne érdemes ehhez még választania amivel feltehetően tudna érvényesülni?Melyik egyetem diplomája a keresettebb állásajánlatoknál?
Kőszőnettel Pallainé

Kedves Hölgyem!
Véleményem szerint a pályaválasztásnál elsősorban az érettségiző érdeklődését kell figyelembe venni és csak aztán végiggondolni egy-egy iskola népszerűségét. Nem hiszem, egyébként, hogy van ma a munkáltatók által keresett iskolaspecifikus végzettség, ellenben az angolul jól tudó közgazdászok elhelyezkedési lehetősége sokszínű.
Jó munkát és kitartást kívánok Önöknek a tanulmányok során.

Éva

T. Tanácsadónő!

Szeméyügyi szervezői diplomával rendelkezem, s szeretnék munkaegészségüggyel és munkavédelemmel behatóbban foglalkozni. Mit javasol, létezik ezt oktató intézmény?
Másik kérdésem, vajon a mentálhigiéniás vagy a humánökológusi diploma megszerzése a jövőben hasznomra lenne e?
Tisztelettel, köszönettel
Szabó Éva

Kedves Éva!
Munkaegészségüggyel orvosi egyetemek főiskolai karain, munkavédelemmel pedig azokon a műszaki-agrár intézményekben, ahol van munkatudományi tanszék.
A másik kérdésére válaszolva azt mondhatom, attól függ mik a tervei.Ha ilyen irányban szeretne állást keresni a diploma mindenképpen jó befektetés!
Üdvözlettel: Németh Judit

Mari Anna

Kedves Karrier tanácsadó
Van két felsőfokú nyelvvizsgám, egy természettudományos, egy HR és egy MBA diplomám, szorgalmas, kitartó vagyok. A számítógépet felhasználóként kiemelkedő szinten kezelem. Még humorom is van. Ugye, álom lenne velem dolgozni?
Egy baj van, elmúltam 50. Két hónapja keresek állást, több mint 50 helyre beadtam a jeletkezésem, még egy helyre sem hívtak be interjúra. Mit csinálhatok rosszul?

Kedves Anna!

Ön semmit sem csinál rosszul, csak a munkaerőpiaci tendenciákat érzi a saját bőrén. Próbálkozzon tovább, lehetőleg interneten keresztül, és meglátja kitartása meghozza majd a gyümölcsét! Legyen rámanős és legyen tisztában az értékeivel,fogja fel szerencsejátéknak az álláskeresését! Sok sikert kívánok!

T.Mátyás

Tisztelt Tanácsadó!

29 éves vagyok. Életem felét külföldön éltem le (Finnországban), ahol elvégeztem az általános- és középiskolát (érettségi). Később itthon elvégeztem egy hangmesterképző érettségit igénylő középiskolát, és közel 3 évig a hangszakmában dolgoztam Budapesten. Nem szerettem meg a várost (pedig 5 éven át laktam itt), ezért hazaköltöztem szülővárosomba Nagykőrösre, ahol egy számítástechnikai cégnél kaptam munkát, mint szervíztechnikus. Ezzel szemben szinte mindent megtanultam a számítógépekről és a hozzájuk tartozó operációsrendszerekről, amit egy ilyen helyen meg lehet tanulni. Érdekel a WebDesign ezért jövő januártól elvégzek egy EU-végzettséget adó középiskolai szintű tanfolyamot. Anyanyelvi szinten beszélek a magyaron kívül finnül, és aránylag magas fokon angolul. Nyelvvizsgám egyikből sincs. Kettős állampolgár vagyok és mivel lassan EU tagok leszünk, nem láttam értelmét, hogy egy RIGÓ utca mondja meg nekem mennyire beszélek jól finnül. Munkában mondhatni mindenevő vagyok, bár a számítógépekhez ragaszkodom, de ezek kereskedőjeként és tanácsadójaként is megálltam eddig a helyem. Most viszont már nem érzem magam jól a cégnél és abban kérném tanácsát, hogy hova tovább, mik a lehetőségeim?

Előre is köszönöm válaszát,
Mátyás

Kedves Mátyás!

Hogy hova tovább? Ez leginkább Önön múlik.Kicsit dőljön hátra és gondolja végig az eddigi életét, honnan jön és vajon hová tart.Mivel szeret leginkább foglalkozni? Jó,jó hangszerek és számítógépek, és egészen pontosan? Vesse papírra az érveket és ellenérveket szerintem ugyanis az ön lehetőségei és korlátai nincsenek meghatározva. Tanulni fog, nyelveket beszél független és ami a legfontosabb, szeretne dolgozni. Kívánom, hogy sikerüljön megtalálnia az Önhöz leginkább illő munkát és koronázza siker kitartását!

Kriszta

Tisztelt Karriertanácsadó!

25 éves lány vagyok,ebben a hónapban diplomázom az ELTE pszichológia szakán. Munkapszichológiát, valamint tanácsadást tanultam főszakirányként,de "belekóstoltam" a szervezetpszichológiába is.Mindezeken belül természetesen a HR menedzsmentről is tanultunk,bár nyilván nem olyan részletességgel, ahogy azt egy szakirányú főisko9lán teszik. Az egyetem ideje alatt aktívan dolgoztam egy személyzeti tanácsadó cégnél HR tanácsadóként. Itt főként a toborzással, kiválasztással foglalkoztam, ami igazán szakmámba vágó feladat volt. 4 hónapja egy nagynevű multicégnél dolgozom HR asszisztensként. Itt főleg személyügyi adminisztrációval foglalkozom (beléptetések/kiléptetések,szabadságolások,bérszámfejtés ellenőrzése,munkajogi kérdése stb.). Sajnos ez túl adminisztratív számomra,jobban szeretnék a jövőben is a kiválasztásra összpontosítani. Szerinted mindenképpen fontos lenne ehhez másoddiplomaként HR végzettséget is szerezni?A tanáraim többsége azt mondja, hogy nem érdemes, mert ott már csak ismétlik mindazt, amit mi az egyetemnek ezen a szakán megtanultunk. Szerintük önképzésre van szükség, mert ma már rengeteg HR-rel foglalkozó lap és netes oldal létezik.Mi a Te véleményed erről és szerinted milyen esélyeim vannak ezen a területen a diplomámmal (+természetesen nyelvtudással (angol,német)+számítógépes ismeretekkel)?
Válaszod előre is köszönöm,
Kris

Kedves Kriszta!

Tapasztalatom szerint kiválasztási technikákat -így konkrétan- maximum az ELTE pszichológiai szakán tanítanak. Amennyiben már gyakorlott vagy ezen a területen és továbbra sem a HR egyéb területeivel szeretnél foglalkozni (ösztönzés, teljesítményértékelés, képzés ...stb.(, akkor értelmetlen lenne HR menedzser-i diplomát szerezned. Ha később mégis úgy gondolod, hogy a kiválasztás mellett egyéb személyügyi feladatokat is szívesen ellátnál (nem adminisztratív, hanem menedzsment szinten, akkor természetesen érdemes egy másoddiplomás képzésbe belefognod. Jó önképzést és tapasztalat szerzést kívánok Neked!

L.G.

Tisztelt Tanácsadó!
Könnyűipari Textilmérnöki diplomával rendelkezem, de sajnos Budapesten nem tudok elhelyezkedni.A szakmába pályákezdő vagyok.
Segítségét előre is köszönöm.

Kedves L.G.!

Mivel szeretne foglalkozni? Pályakezdőként, szinte mindenki átesik ezen az időszakon, amikor tapasztalat nélkül nem talál állást magának. Azt javaslom, nagyon alaposan gondolja végig mik a szakmai elképzelései, milyen lehetőségei vannak és milyen "áldozatot" hajlandó hozni a tapasztalat megszerzéséért. Talán az is elképzelhető, hogy nem minden hegyet mozgatott még meg az álláskeresése során! Ne csak konkrét állásokat pályázzon meg, hanem keressen meg személyzeti tanácsadó cégeket, textiliparban (vagy kapcsolódó) működő vállalatokat, vállalkozásokat, legyen bátor, kitartó és persze magabiztos!
Sok sikert kívánok Önnek!

zita

Tisztelt tanácsadó! Milyen lehetőségei vannak egy diplomás személyügyi szervezőnek most, és milyenek az EU csatlakozás után?
Köszönöm válaszát előre is.

Kedves Zita!

Személyügyi szervezőként, jól megalapozott nyelvtudással lehetősége lesz végzettségét az Európai Unió országaiban kamatoztatni, amennyiben elképzeléseik találkoznak. Mivel a munkaerő szabad áramlását is várjuk e gazdasági közösségben való tagságtól, elvileg megnyílnak az EU-s munkaerőpiac kapui a magyar munkavállalók számára. Tehát, ha minden a papírforma szerint zajlik, a munkaerőpiac kibővűl, több munkalehetőség és magasabb fizetések lesznek elérhetőek számunkra.

Mayer Károly

Tisztelt Tanácsadó!
Élve a lehetőséggel megkérdezem, hogy hová és kihez érdemes fordulnom, ha szeretnék a versenyszférán kívül, valamilyen non-profit területen (alapítványok, közintézmények?) elhelyezkedni, eddigi életrajzom alapján azonban minden fejvadász valahova a versenyszférába, középvezetői, vagy tanácsadói szinten akar "eladni", ahonnan saját elhatározásomból korábban exitáltam. Van erre szakosodott tanácsadó, intézmény?
Előre köszönöm válaszát!

Kedves Károly!
Ha a non-profit szférában kíván elhelyezkedni, akkor a fejvadászcégek megkeresése valóban nem célravezető megoldás. Információim szerint önkormányzatok, munkaügyi központok segíteni tudják Önt, amennyiben tisztában van azzal, milyen területen, mivel szeretne foglalkozni. Biztosan létezik egy almanach, vagy katalógus, ahol jegyzik az összes létező alapítványt. Egyébiránt nem tudok róla, hogy erre a területre tanácsadó cég szakosodott volna.(Kétlem...)Álláskereséséhez sok sikert kívánok! Üdvözlettel:Németh Judit

S.Zoltan

Tisztelt tanacsado Van
erettsegim (gim) negy eves teruleti kep.gyakorlatom,jo angol nyelvtudasom(usa-ban elek negy eve) es international sales vagy related szeretnek tanulni hogy egy kb.mid level allast talaljak hogyantovabb ?
europai vagy amerikai oktatast javasolsz hogy az EU ban is tudjak ervenyesulni
esetleg konkret intezmeyrol
van tudomasod,mennyire van elismerve az amerikai kepzes
otthon?
kb.ket evet tudnek raszanni

koszonom

Kedves Zoltán!
Ha az EU-ban kívánod tanulmányaidat kamatoztatni, és pénztárcád is engedi, akkor a jelenlegi állapotban, én egy EU országban való továbbtanulást tanácsolnék. Ha mégis hazahúz a szíved, Magyarországon is több nívós intézményben hallgathatsz "international sales " témában, akár angolul is. A középvezetői szint eléréséhez azonban nem elegendő két évig tanulni (Mo-on), a diplomaszerzés ugyanis a munkaerőpiaci túlkínálat miatt ennek alapfeltétele, és minimum 4 évet vesz igénybe! Ha van lehetőséged munka mellett az USA-ban tanulni azt is javaslom Neked, mert az ott szerzett végzettségeket egyenlőre nagyra értékelik a munkaadók.

Kökény Lóránt

Nagyon jó gyakorlattal rendelkezem, jelenleg főiskolán tanulok. Hogyan adhatom el magam az állások piacán, hogyan erősíthetem a gyakorlati tapasztalat vonalát olyan állásoknál, amit tudom, hogy be tudnék tölteni, de felsőfokú végzettségűeknek hirdetik meg?

Sajnos elméletileg sehogy! Ellenben nem tartanálak vissza attól, hogy megpályázd ezeket az állásokat és a kísérőlevélben részletesen leírd a tapasztalataidat. Próba szerencse!

R.Renáta

Tisztelt Karriertanácsadó!
Közgazdász diplomával rendelkezem, de HR területen szeretnék dolgozni. Hol van jelenleg a legszínvonalasabb HRmenedzserképzés levelező tagozaton?
Üdvözlettel: RR

Kedves Renáta!

Államilag elfogadott felsőfokú képesítést nyújtó, kifejezetten HR menedzser-képzés a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Vezetőképző Intézetében és a gödöllői Szent István Egyetem berkein belűl működik. A színvonal nézőpont kérdése, szerintem az egész szakmai képzés kialakulóban van ma Magyarországon. Nekem volt szerencsém mindkettőhöz, és a gödöllői képzés bizonyult szimpatikusabbnak. (Több a hasznos tantárgy, gyakorlatiasabb a képzés, szimpatikusabbak az előadók, szóval lehet tanulni...). Egyébiránt, jókat hallottam az IMC által szervezett képzésről is, csak nagyon drága. Amiről viszont kevesebbet tudok, az a debreceni KLTE-n és a pécsi JPTE-n szervezett kurzus.Javaslom, hogy az említett intézményekben érdeklődjön utána és kérjen tájékoztatókat! Tanulmányaihoz sok sikert kívánok! Üdvözlettel:Németh Judit.

sz_zoltan@hotmail.com

Tisztel Karriertanacsado!
Halas lennek egy e-mail cimert ahova oneletrajzomat kuldhetnem az adatbazisukhoz!
Koszonettel!

Az e-mail címünk:njudit@manintime.hu.

L.Csilla

Tisztelt Karriertanácsadó!
Tanítói diplomával rendelkezem ill. jelenleg utolsó éves vagyok az ELTE szociológia szakán, levelező tagozaton, valamint német nyelven beszélek,társalgási szinten. HR asszisztensi munakörben szeretnék elhelyezkedni. Kérdésem az lenne, hogy ilyen végzettséggel ill. tudással, mekkora eséllyel pályázhatok az imént említett állások betöltésére.
Köszönöm előre is válaszát.
Üdvözlettel: L.Csilla

Kedves Csilla!

Jó eséllyel, bár igyekeznie kell, mert egyre többen szereznek szakirányú végzettséget (személyügyi szervező, humánmenedzser ...)és jobb híján asszisztensi pozíciókban helyezkednek el! Nagy népszerűségnek örvend a HR terület manapság, és pályakezdőként sokan HR asszisztensként kezdik pályafutásukat.A nyelvtudása és hamarosan megszerzendő szociológus végzettsége mindenképpen előnynek számít. Javaslatom, hogy legyen nyitott minél több álláslehetőségre és ne sajnálja az energiát és az időt a keresésre!Nézzen meg minél több ajánlatot mielött választ, vagy Önt kiválasztják! Hozzáteszem a HR asszisztens pozíciózhoz kapcsolódó feladatok az adott cég méretétől és felépítésétől függnek! Gondolkodjon el azon is, pontosan mivel szeretne foglalkozni, mert az, hogy miben szerzi meg szakmai gyakorlatát, nagyban befolyásolja továbblépési lehetőségeit. Ha pedig a nehézségek ellenére is úgy dönt, hogy a HR területen szeretne hosszútávon dolgozni, valamint kedve és ideje engedi, akkor szerezzen HR diplomát! Jó munkát és eredményes álláskeresést kívánok!

aniko@mapei.hu

42 éves ,csinos,vékony,hosszú szőke hajú nő vagyok, 12 éves titkárnői gyakorlattal, referenciákkal-álláshírdetésre
válaszolva amunkáltató első kérdése,hány éves vagyok. Nem a végzettség,gyakorlat,agilitás számít,hanem a kor. Ha igazat mondok, köszönik nem kérnek belőlem. Ha mondjuk, 20 éves, ápolatlan,zsíros hajú,trampli nő lennék kinyúlt pulóverben azt ők nem látják,de örülnének-e hogy csak 20
évem van ?
Miért történt ez így, miért félnek a fiatal, dinamikus csapatjátékosok egy tapasztalt embertől ???
Ki tudja a választ ?

Kedves Anikó!

A helyzet valóban az, hogy bizonyos munkakörökben szívesebben veszik az "alakítható", csekély tapasztalattal rendelkező pályakezdők jelentkezését.Ennek ellenére ne keseredejen, mert új tendenciaként jelent meg a munkaerőpiacon az "élettapasztalat" értékelése, illetve a jó munkaerő megtartása. Az Ön agilitásának és kitartásának meglesz a gyümölcse és remélhetőleg meg fogja találni Önt az a vállalkozás, ahol már rájöttek arra, hogy milyen hozzáadott értéket jelent egy jártasságot szerzett titkárnő, asszisztens (hozzáteszem kulcsfontosságú pozíció egy cég működésében!). Legyen továbbra is csinos, magabiztos és juttassa el bemutatkozó anyagát minél több céghez! Sok sikert kívánok!

Miklós

Milyen lehetőségei vannak egy vállalkozással rendelkező munkavállalónak (számlaképes és szabadidő, de mégsem teljes nyolcóra egy helyen, hiszen nincs szüksége saját szobára, íróasztalra, csak a munkára, kiállítja a számlát, és a megrendelő fizet...)?

Ha cég is szereti a kiskapukat, akkor mindketten jobban jártok, hiszen Te többet kapsz kézhez, a cég pedig kevesebbet kell, hogy összességében fizessen érted. Ám tapasztalatom szerint, a cégek zöme inkább alacsonyabb fizetésre, de alkalmazotti jogviszonyba szereti felvenni a dolgozóit. Ez biztonságosabb és munkáltatói jogait is könyebben tudja érvényesíteni.

katonaedit

Milyen fizetésre lehet számítani egy autóforgalmazó cégnél 1 éves gyakornoki program során, közgazdász végzettséggel?
(katonaedit@yahoo.com)

Ez természetesen nagyban függ a cég bérezési rendszerétől, szervezeti felépítésétől és a Veled való megállapodástól. Azt gondolom bruttó 100 ezernél nem lehet sokkal többet keresni.